Elektrisch reizen met een camperbusje: logisch, comfortabel en toekomstbestendig. 

Je wil eropuit. Vrijheid voelen, genieten van de stilte om je heen, je niet laten beperken. Maar hoe zit dat met elektrisch rijden? Is dat echt alleen geschikt voor ‘een rondje Nederland? Of kan je met een elektrische kampeerauto ook avontuurlijk reizen door Europa of zelfs daarbuiten? Het korte antwoord: ja, natuurlijk kan dat. En het lange? Dat lees je hieronder. Want elektrisch reizen is niet alleen haalbaar – het is stiller, rustgevender en klaar voor de toekomst.

Waarom elektrisch reizen logisch is

De technologie staat niet stil. Elektrisch rijden is inmiddels een volwassen alternatief voor traditionele camperbusjes. Het onderhoud is goedkoper, je rijdt stiller en zonder trillingen. Dankzij regeneratief remmen, slimme software, een zuinige elektromotor en steeds betere accu’s zijn de actieradius en laadsnelheid tegenwoordig meer dan comfortabel. Met een volle accu en normale weersomstandigheden rijd je ruim 400km.  Hele lage temperaturen kunnen wat invloed hebben op de actieradius, maar de accu is voorzien van temperatuurregeling, zodat je ook bij kou efficiënt kunt laden en rijden. 

“Wij genieten volop van onze ID.Buzz campervan die we bij Outbase Campervans hebben gekocht. Nu bijna 10.000 km door Frankrijk en Spanje gereisd. We hebben alle weertypen meegemaakt van -6 graden tot 40 graden Celsius en het was goed vertoeven in de bus.”

Ook tijdens een doorreis is 300 km tussen laadstops heel goed haalbaar. In de praktijk betekent dat: elke 3 tot 4 uur een korte pauze van een half uurtje. Ideaal voor de sanitaire stop, een kopje koffie, een lunch -  of gewoon even tot rust komen. En anders dan bij een elektrische auto, zit je dan niet op je voorstoel te wachten: je maakt gebruik van je camper. Het wachten voelt daardoor niet meer als wachten.

Tel daar het snelgroeiende Europese laadnetwerk bij op — met overal langs de doorgaande routes voldoende snelladers — en je merkt: elektrisch reizen is gewoon logisch.

Op bestemming gaan de dagelijkse kilometers vaak omlaag, waardoor je veel minder afhankelijk bent van laadpalen. In de praktijk laad je om de paar dagen een keer bij - soms wat langer, soms juist heel kort. Waar je vroeger naar een tankstation moest, laad je nu op plekken waar je toch al bent: terwijl je boodschappen doet bij de supermarkt, een stad verkent of uit eten gaat. Veel mensen denken vooraf afhankelijk te zijn van laden op campings, in de praktijk is dit echter eerder een uitzondering dan de regel. Op plekken met goede laadinfrastructuur is laden onderweg de norm. Toch is een camping met laadpunt handig in meer avontuurlijke regio’s zoals Oost-Europa of Noord-Afrika — en ja, meestal is dat gewoon mogelijk.

Wat als ik zonder stroom kom te staan? Of als er een stroomstoring is?

Het idee om zonder stroom te komen zitten voelt ongemakkelijk, maar in de praktijk is die kans klein. De ID.Buzz geeft ruim op tijd aan dat het tijd is om te laden - eerst subtiel, later steeds nadrukkelijker. Uit ervaring van een klant weten we zelfs: bij “0 km resterend” kon hij nog zo’n 10 km rijden. Je hebt dus voldoende tijd om een laadpunt te vinden, ook als je onverwachts bij een defecte lader uit komt.  

Bovendien heb je met een elektrische camper het voordeel dat elke locatie met een 230v aansluiting een potentiële laadplek is. Dus bevind je je in een afgelegen gebied zonder laadstations? Dan kun je in het uiterste geval gewoon aankloppen bij een boerderij of woning. Niet ideaal, maar waarschijnlijk juist één van de meest memorabele momenten van je reis. Want: elektriciteit is bijna overal — diesel vaak niet.

En wat als er een grote stroomstoring is? Dan kun je inderdaad niet laden… maar dat geldt ook voor tankstations, waarvan de pompen niet meer werken. Het mooie is: als je dan nog voldoende range hebt, kun je zelfs iets terug doen. Tijdens de grote stoomstoring in Spanje (voorjaar 2025) werd een Outbase ID.Buzz door een klant ingezet als koffiebar voor zo’n 30 reizigers bij een wegrestaurant. Zelfvoorzienend én gastvrij. Hoe mooi is dat?!

Wat maakt reizen in de Outbase ID.Buzz zo comfortabel?

Wie elektrisch rijdt, merkt het meteen: de stilte tijdens het rijden, het directe accelereren, de rust op de weg. De ID.Buzz van Volkswagen is daarbij de perfecte basis voor een comfortabel elektrisch camperbusje. Dankzij de achterwielaandrijving en het lage zwaartepunt voelt de bus stabiel en wendbaar aan, zelfs op bergwegen of in smalle straatjes. Met een draaicirkel van slechts 11,1 meter draai je moeiteloos om, wat ideaal is op kleine campings of in historische dorpen.

De Outbase ID.Buzz tilt dat comfort nog een stap verder. Onze compacte en slim ingerichte camperbus maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Alles wat je mee wilt nemen heeft z’n plek: veilig, stil, trillingsvrij en overzichtelijk opgeborgen. Je kookt waar jij wilt — binnen én buiten — en zelfs het toilet is multifunctioneel: overdag een opstapje, ’s nachts gewoon te gebruiken. Wil je meer weten over onze doordachte oplossingen? Neem een kijkje bij praktisch ontwerp. 

Kom ‘m zelf bekijken

Neem contact op ->